Deelname aan het Internationaal Oud-Katholieken Congres 2014

door: Liesbeth Wisselo

Wat is mij, nu een paar weken na het congres het meeste bijgebleven?

Ondanks dat de openingsdienst op donderdag indrukwekkend was, en de viering van 125 jaar Unie van Utrecht in de Domkerk op zaterdag in aanwezigheid van prinses Beatrix fantastisch, waren dat toch niet de onderdelen waar ik nu nog aan terug denk.

De onderdelen die mij nu nog bezig houden, waren de workshops op vrijdag. Workshops die mij nu nog steeds aan het denken zetten. En het daarom moeilijk maken er een mening over te geven.

De eerste workshop die ik bijwoonde ging over kleine gemeenschappen.

De presentatie ging over een kleine woon en geloofsgemeenschap. Eerst een algemene inleiding, daarna kregen we een aantal problemen voorgeschoteld die binnen de gemeenschap leven. Een van de problemen is: Kunnen wij onze gemeenschap opleggen om vegetarisch te eten? Er wordt nu op twee manier gekookt en aan twee tafels gegeten. Een tweede probleem: Sommigen willen gebeds of bijbelbijeenkomsten houden met een kleine groep. Kunnen we toestaan dat er binnen de gemeenschap kleine groepen ontstaan?

Als ik nu terugdenk aan de levendige discussie dier hierover ontstond blijft mij een gedachte bij:

---Als kleine geloofs en woon gemeenschap moet je oppassen dat je niet sektarisch wordt. En de mede geloofs/woon genoten beperkt in hun eigen zijn.---

De tweede workshop ging over de heilige Thérèse_of_Lisieux. Zij was een non die jong stierf. En enkele bijzondere geschriften achterliet. De naam van de workshop was: Leven uit Liefde. En dat was wat Thérèse deed.

Misschien was het doordat ik blanco bij de workshop kwam. Ik had nog niet veel gehoord over deze non. Of omdat de workshop onverwacht in het Duits gegeven moest worden, terwijl zij in het Nederlands was voorbereid. Maar ik kwam met een ontzettend onvoldaan gevoel weg bij deze workshop. Thérèse kwam op mij over als een verwend jongste kind, dat graag haar zin wilde hebben.

Verwende jongste kinderen worden volgens mij niet heilig verklaard, dus er moet meer zijn. Ik ben bezig dat te ontdekken. Ik heb de komende tijd nog veel te lezen.

Enschede, 8 oktober 2014

Oud-Katholieke Statie van Twente en Ommelanden | Dorpsmatenstraat 40 | 7551BP | Hengelo